Ašičev domači jabolčni kis

Domači jabolčni kis vsebuje vse, kar je v sadežu, ki so ga poznali že starem veku (Adam in Eva). V Evropi je gojenje jabolk uvedel Karel Veliki okrog leta 800 n. š. Danes poznamo preko 7500 kultivarjev jabolk različnih lastnosti, npr. zgodnji, poleti, zimski; kisel, sladek, rumen, rdeč; okrogel, podolgovat itd.

Jabolko vsebuje vitamine A, B, C, ki jih je 6-krat več v lupini kot v mesu. Poleg vitaminov vsebuje veliko mineralov, zlasti kalija, magnezija, železa, žvepla. Pomembna sestavina je pektin, ki v telesu deluje kot goba, ki vpija strupe. Sestavine, kot so dekstroza, trsni sladkor, jabolčna kislina, mlečna in oksalna kislina, encimi, flavonoidi ter čreslovine, to dragoceno živilo samo še obogatijo.

Najpomembnejši je kalij, ki skrbi za pravilno razporeditev vode v telesu, za prenos signalov po živčevju ter ureja pravilno delovanje ledvic in mišic.

Uporaba

Jabolčni kis so uporabljali že Egipčani kot živilo, konzervans ali pomoč pri različnih obolenjih. Omenja ga tudi kitajska tradicionalna medicina. Redno uživanje dodaja telesu dovolj snovi za razstrupljanje in večanje odpornosti. Zadostuje ena žlica kisa v kozarcu vode na dan. Priporočljivo je dodati še 1 žličko medu. To mešanico pijemo dalj časa zjutraj na tešče.

Za lažjo pripravo smo v samostanskem podjetju Sitik pripravili mešanico kisa in medu Ašičev kis z medom, ki vsebuje 35 % kakovostnega slovenskega medu. Ta izdelek vam je na voljo tudi v bolje založenih samopostrežnih trgovinah po Sloveniji.

Naše telo mora strupene snovi kot ostanek presnove izločiti po znanih poteh preko prebavil, pljuč, sečil in kože. Velikokrat je premalo moči, da bi to potekalo pravilno. Strupi ostajajo v raznih organih in sklepih, kar je vzrok za različna obolenja. Ob uživanju jabolčnega kisa z dodatkom medu strupi izgubijo svoje škodljivo delovanje. Ta proces v znanosti imenujemo acetoliza. Naše telo vsake 4 mesece obnovi celotno kri, v 11 mesecih več bilijonov telesnih celic in v 7 letih tudi vse kosti. Vzrok za bolezni so negativni ostanki presnove zaužite hrane, ki jo človek potrebuje za obnovo celic in energijo. Prav je, da se tega zavedamo in nekaj storimo za razstrupljanje. Uživanje jabolčnega kisa z medom je ena izmed najboljših izbir.

Pri prehladnih obolenjih, ki jih spremlja vnetje grla, je poleg žajblja priporočljivo grgranje kisa. Pri težavah s kožo dajejo odlične rezultate kopeli in masaže z jabolčnim kisom. Tako postane koža rahlo kisla, kar preprečuje različne kožne bolezni. Kis je še vedno najboljše razkužilo. V današnjem času je jabolčni kis najbolj znano sredstvo za uravnavanje telesne teže. Novejše raziskave so potrdile, da redno uživanje jabolčnega kisa, predvsem zaradi velike vsebine kalija, krepi srce, izboljšuje presnovo, odpravlja glavobole, ureja krvni tlak, redči kri, upočasni staranje in razvoj Alzheimerjeve bolezni, čisti žile in pozitivno deluje na lase ter lasišče.

Kadar se odločite za kuro z jabolčnim kisom, bodite vztrajni. Dobro počutje bo nagrada za Vaš trud.

 

Jabolčni kis z medom

Mešanico medu in jabolčnega kisa si lahko pripravite sami ali celo kupite že pakiran izdelek.

Recept za pripravo napitka jabolčnega kisa z medom:

100g jabolčnega kisa
200g medu
700g vode

Mešanico rahlo pogrejete (do 25 °C), dobro premešajte, da se med in kis vmešata v vodo. Hranite na hladnem. Uživajte 1 do 2 decilitra zjutraj na tešče.

Ašičev kis z naravnimi dodatki

Ašičev jabolčni kis z dodatki je sedaj na voljo tudi v novi, stekleni embalaži s katero potrjujejmo trajnostno naravnanost zeliščne lekarne. Izbirajte med šestimi različnimi kisi z naravnimi izvlečki: Jabolčni kis z medom, Jabolčni kis z zelišči, Jabolčni kis s česnom, Jabolčni kis s hrenom, Jabolčni kis z orehi in Jabolčni kis z čemažem.

Pravi domači jabolčni kis

Pravi domači jabolčni kis je rahlo rumeno ali rjavo obarvan, je moten zaradi „matice“ in diši po ocetni kislini. Nastaja naravno s pomočjo visoko aktivnih encimov, ki v njem ostajajo in pomagajo pri presnovi.

Poskusite kise z
naravnimi dodatki: